Chatka z piernika - stroik świąteczny
Przyszedł czas na rozebranie stroika i ... zjedzenie piernikowej chatki! Magiczny domek umilał nam okołoświąteczne chwile. Nikt nie patrzył na to, że nie był idealny. Na pewno w przyszłym roku powtórzę taką zabawę, była przyjemna a domek wykonuje się w naprawdę prosty sposób!
Najsłynniejszy w Polsce szablon tortowni znajdziecie tutaj: http://www.tortownia.pl/src/promocje/domek_z_piernika.pdf
Osobiście korzystałam z szablonu na większy domek:
http://images.allrecipes.com/site/allrecipes/gingerbread_house_diagram.pdf
Bardzo polecam przepis na najlepszy piernik. Jest miodowy, wszystkim wychodzi (sama robiłam 4 razy, sprzedałam przepis kilkunastu osobom i każdemu wyszły) i wystarczy kilka dni w pudełku z obranym jabłkiem, aby pierniczki zmiękły.
- 0.5kg mąki (typ 450-550)
- 220 g miodu (ja użyłam kwiatowego)
- 120g masła
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 200g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- Delikatnie podgrzewamy miód i masło (tak, by masło się rozpuściło), dodajemy przyprawę do piernika. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Ucieramy jajko z cukrem i dodajemy miodową masę (mieszamy dokładnie).
- Mąkę mieszamy z solą i sodą.
- Mieszamy mokre i suche (najlepiej mikserem, ale ręką też nie jest ciężko).
- Chłodzimy w lodówce pół godziny przed wycinaniem.
- Wałkujemy na ok. pół cm grubości placek - żeby się nie przykleiło, warto podsypywać mąką.
- Pieczemy w 180 stopniach od 5 do 15 minut (aż będą ładnie przypieczone, ale nie spalone).
Pozostałe elementy stroika jabłka z wszystkim, co znalazłam w okolicy :)
0 komentarze